jabaldeus

Geboorte dood en werken in de 21e eeuw

nieuwe mens- en wereldbeelden na de technologische singulariteit


Workshop en socratische wandeling

(wandeling 5 km)

Iedere zaterdag 10:00 -14:00 Opperdoes

(1/2 uur rijden v.a. Amsterdam)


Pay as you like

De bijna heilige Jabaldeus heeft in het jaar des heren 750 belangrijke inzichten verkondigd over de verre toekomst langs de leylijnen van west friesland. Jammer genoeg zijn deze inzichten verloren gegaan. Maar gelukkig is voorspeld dat sommige mensen deze inzichten opnieuw kunnen ontvangen. Op een bepaalde plaats en op een bepaald tijdstip.

Meer informatie

Een leuke workshop en wandeling met veel interactie en nieuwe inzichten over de nabije toekomst en de enorme veranderingen die gaan komen. Wat zijn de gevolgen van al die veranderingen voor ons denken en ons mensbeeld? Een ludieke workshop met een serieuze ondertoon.

Welkom in de 21e eeuw. Misschien wel de laatste eeuw met mensen zoals wij. Als het aan de transhumanisten ligt tenminste. Nog nooit in de geschiedenis is de technologie zo snel gegaan. Als sombere toekomstvisies ons denken domineren, religies zwijgen, de "wetenschapper" al lang niet meer bestaat en ideologie├źn verstommen. Dan blijven we zitten met de prangende vraag: "Wat doen we als kunstmatige intelligentie, robots, nano technologie en bio technologie sneller en sneller de wereld veranderen?" Gaan we dan eeuwig leven met een chip in het hoofd? Of rustig wachten op de eindtijd en het laatste oordeel? Of eeuwig gamen in een zinloos universum?"

Of heeft ons bewustzijn een diepere zin? En wat mag die zijn? Tijd voor harde spiritualiteit.

Mijn naam is Guus van der Werf. Ik ben uw gids. Meer dan 40 jaar gewerkt op het snijvlak ICT en organisatie. Hobby-theatersporter, schilder, verteller en altijd gefascineerd geweest door technologie, filosofie en religie.

Nog nooit is de technologie zo snel gegaan en nog even en Homo Sapiens Sapiens is Homo Deus geworden.

Het is tijd om opnieuw na te denken over oude vragen om nieuwe antwoorden te vinden. Laten we beginnen met de ontstellende aanname dat ons bestaan er toe doet en dat het universum enige zin heeft.De odinsvraag

Sinds Nietsche de god dood heeft verklaard zijn we in de vorige eeuw verzeild geraakt in het post moderne denken met het existentialisme als belangrijkste denkstroming.

De uitdaging van ieder individueel mens is om - in afwezigheid van een transcendente god - binnen zijn absurd en zinloos bestaan zijn vrijheid te gebruiken om een eigen ethos op te bouwen en zijn bestaan zodoende zin te geven. (Wikipedia)

Velen konden zingevingsvraagstukken ontlopen door de hectiek van het bestaan. Maar als we nu eindeloos oud worden en computers en robots het werk doen? Wat gaan we doen? Bier drinken, voetbal kijken eindeloos gamen of is er toch een diepere zin? En is die zin meer dan een verzinsel van een individu?

Een workshop voor mensen die zelfstandig kunnen en willen denken.

Programma


 • Presentatie
    • Technologische ontwikkelingen
    • Technologische singulariteit
    • Paradigma's van de 21e eeuw
    • Toekomstbeelden
 • Socratische wandeling
    • Jabaldeus leven en werk
    • Wandeling en vragen
 • Afsluiting