Leidt technologische versnelling tot oneindige verveling in een zinloos universum? Zoek mee met Jabaldeus. 

Zoek nieuwe antwoorden voor de 21e eeuw tijdens deze boeiende workshop. 

URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden

Jabaldeus is gebaseerd op de oud Noorse god Odin of Wodan (weten) met één oog. De oppergod, die met al zijn kennis het einde van de wereld wilde uitstellen. Als wandelaar trok hij door zijn zelf geschapen wereld van de mensen. Gevold door zijn wolven vraatzucht en gulzigheid en geholpen door de raven geheugen en gedachte. Odin heeft een oog geofferd aan mimir om te mogen drinken uit de bron van wijsheid. Hij probeert net zijn kennis Ragnarok, het einde der tijden, uit te stellen. Tijdens Ragnarok zal Odin sterven, en worden verscheurd door de vreselijke wolf Fenrir. Zijn zoon Balder zal als verbeterde uitgave van Odin uit de onderwereld terugkeren zijn troon overnemen.
Odin heeft ook model gestaan voor Galndalf in "in de ban van de ring" en professor Perkamentus in Harry Potter. Overigens zou zelfs Sinterklaas met zijn schimmel afgeleid zijn van Odin met zijn ros Sleipnir. De 'zwarte Pieten" zouden de raven geheugen en gedachte moeten voorstellen.

Jabaldeus is de centrale persoon om wie meerdere workshops zullen draaien. Stap met Jabaldeus in de 21e eeuw is de eerste workshop en gaat over het hedendaagse geloof. 

Door te drinken van de bron van wijsheid heeft Odin een oog geofferd. Zijn linkeroog. NLP-ers denken dat mensen die tijdens een activiteit naar links kijken zich iets herinneren. Naar rechts als iets nieuws bedenken. Om naar de ogen te kijken laat de Noorse zangeres van dit lied, Ane Brun, ons  naar rechts kijken en Odin naar links. Overigens mis je diepte als je met één oog kijkt.


We zitten in een tijd met enorme technologische vooruitgang en steeds minder mensen zeggen te geloven of zijn aangesloten bij een kerk. En dat terwijl de westerse wereld lange tijd is gedomineerd door een joods christelijk geloof dat begint met een verwijdering uit het paradijs.
De vrouw moest kinderen baren, de man werken in het zweet van zijn aanschijn en beiden zouden tot stof wederkeren.

En misschien wordt dat wel sneller dan we denken wel helemaal anders. Als we de trans- en post-humanisten mogen geloven tenminste. Dan ligt onsterfelijkheid binnen binnen handbereik, hoeven mensen niet meer te werken en zijn kinderen overbodig. En dan: Eeuwige verveling in een zinloos universum? Zo ongeveer de gedachte van een post moderne denker en existentialist als Simone de Bouevoir, toen ze haar boek "niemand is onsterfelijk"schreef? 

Hoofd innovatie van Google denkt dat "probleem" op te lossen door wat extra chips in zijn hoofd te planten en de Dalai Lama overweegt te incarneren in een computer.


Maar misschien zien we iets over het hoofd. Misschien missen we wat inzicht en diepte. Misschien hebben we ook een oog bedekt. Laten we eerst eens kijken naar wat veel mensen in deze tijd geloven.
In het begin van deze 21e eeuw zijn er nog maar weinig mensen die echt geloven in een ziel en geest. Sommigen staan daar verder niet bij stil en leven gewoon verder. Sommigen zijn zoekende en shoppen wat  tussen de verschillende geloven heen. Weer anderen maken een eigen systeem. 

Voordat we al te diep gaan denken is het misschien een idee even stil te staan bij het hedendaagse materialistische geloof van de post moderne tijd. Misschien is er meer tussen hemel en aarde.
Uw gastheer. Al bijna 60. Maar al meer dan 35 jaar bezig op het snijvlak tussen computers en organisatie. Ook geïnteresseerd in verschillende religies. In de tussentijd heb ik gezorgd voor vrouw, kinderen huis en hypotheek.
Sinds een paar jaar merk ik dat mijn presentaties worden gewaardeerd. Ik vertel graag aan groepen tussen 5 en 35 personen. Zoiets als een goede schoolmeester. (Waar ik ooit voor heb geleerd.)


En als ik nu toch wil vertellen. Waarom dan niet over het belangrijkste onderwerp in deze wereld? Waarom niet opnieuw oude verhalen opnieuw in context brengen met de vragen van alle tijden met het nu?


Jabaldeus
Een verhaal voor volwassen mensen


Als het je aanspreekt: Welkom!


Generated buttonDeze workshop is primair bedoeld als onderhoudende ontmoeting.
Zelf geloof ik dat de schepping, het leven en bewustzijn bijzonder zijn. Mogelijk een richting zoekt. Ik geloof ook dat menselijk bewustzijn geen "toeval"is.


Ik geloof ook dat de technologische ontwikkeling in een versnelling zit. Dat de mensheid (en misschien de schepping) het risico loopt zichzelf op te heffen zonder ooit te hebben geweten waar het om gaat.


Wat mij betreft gaan mensen het "onbenoembare" weer te benoemen. Zelfs zonder bewijs en onderzoek weer over ziel en geest durven praten. Inter-menselijkheid, kunst en cultuur en enig nadenken over het "hogere" zullen computers en robots nog niet snel gaan doen. (Maar... Wie weet.)
Met wat extra chips in het hoofd of incarneren in een computer loop je als onsterfelijke zonder opdracht kans op oneindige verveling.
Er zijn wat redenen om te twijfelen aan het hedendaags denken.

Als je alle geloofssystemen zou classificeren naarmate er een onderscheid is tussen materie ziel en geest. Zou het postmoderne materialisme van de trans- en post humanisten dan ook een gewoon een "geloof"zijn" Vraag voor Johannes Poortman.
Wetenschap, met wiskunde als stevig fundament lijkt alles te gaan verklaren. Je kunt zelfs met wiskunde bewijzen dat een stelling onbewijsbaar is. Alleen... Dat geldt ook voor wiskunde. Dat is de stelling van Godel.
Hoe verklaren we emergentie? Het ontstaan van nieuwe eigenschappen uit het samenvoegen van onderdelen. Kennelijk is ons universum uit "niets"ontstaan. Kennelijk is evoluerend "leven" uit vervallende materie ontstaan. War is "bewustzijn. Hoe is dat uit leven ontstaan? Vragen waar de paleontoloog Teilhard de Chardin zijn leven aan heeft besteed. Hoe is het mogelijk dat "iets" dat is ontstaan is gaan nadenken over een universum dat uit "niets"is ontstaan. Terwijl iedereen weet dat niets niet bestaat.
Na deze denkstappen om ons denken te relativeren is het tijd om met Jabaldeus als inspiratiebron te zoeken naar wat inzichten om de dertien vragen te beantwoorden.

It all starts somewhere
It all starts with one
Everything comes from something
It all starts with one

It all starts somewhere
It all starts with one
Nothing comes from nothing
It all starts with one

First everything is dry
Before the dew and the drops align
Then the rain starts falling down
Then comes the flood, the flood
The flood, the flood
The flood, the flood

We all start somewhere
We all start with one
Everyone comes from something
We all start with one

We all start somewhere
We all start with one
No one comes from nothing
We all start with one

First everything is quiet
A breath of air from lips and tongue
Then the sound makes the world wild
One, two, three more
We can do more
Much more, let's do more
Much more, let's say more
We are more

Stones from dust
Anger from fear
Poetry from heartbeats
Revolution from dreams
Revolution from dreams
Revolution from dreams

It all starts somewhere
It all starts with one
Everything comes from something
It all starts with one
It starts with one